Print side  Tilføj til favoriter  E-mail side   

FARVEDE KONTAKTLINSER FOR DRAMATISK EFFEKT

 

Kontaktlinser anvendes som special effects i film, på teateret og i de stadigt mere populære live rollespil

Af Claus Jacobsen, journalist

Jack Nicholson kommer springende ud af et buskads med blodskudte øjne i Wolf. Tom Cruise forfører med store, sorte pupiller i En Vampyrs Bekendelser. Rebecca Romijn-Stamos som Mystique nedstirrer sine fjender med giftigt grønne øjne i X-Men.
  
I alle situationerne er den dramatiske effekt forstærket ved hjælp af specialdesignede kontaktlinser med farver og motiver, der understreger rollen.

Kontaktlinser med farver og motiver er en på en gang elementær og sofistikeret detalje i mange spillefilm. I Hollywood varierer brugen af farvede kontaktlinser fra den groteske transformering af Matt LeBlanc i science fiction-filmen Lost in Space til ultrarealistiske effekter som Tom Cruise’s sprængte blodkar i stock-car filmen Days of Thunder - eller for at styrke Tom Hank’s Oscarbelønnede præstation som AIDS-patient i Philadelphia.

"Hvorfor er dine tænder så store, bedstemor?" Jack Nicholsons ulvegrin tilsat spidse hjørnetænder og specialdesignede kontaktlinser i "Wolf".

Men også i andre, mindre eksklusive sammenhænge kan man drage nytte af dem. Effektlinser er en af de billigste og mest virkningsfulde special effects til teater, filmproduktion og andre former for dramatisk optræden. For eksempel brugte den århusianske teatergruppe Von Baden farvede kontaktlinser i deres seneste, meget succesfulde opsætning, fængselsdramæt Jesus Hopped the A-Train, som spillede på Svalegangen fra 11. til 22. maj 2004.
 
"Vi skulle spille hispanics, og Frederik (Meldal Nørgaard, red.) er ret blåøjet, så han havde brune kontaktlinser på," forklarer skuespilleren Henrik Vestergaard Nielsen, som bl.a. er kendt fra roller "Rejseholdet", "Monas Verden", "At Kende Sandheden", "To Ryk og En Aflevering" og "Sensommer".
 
"Jeg havde svært ved at genkende mig selv"
  
En af Von Badens specialiteter er teater, der kombinerer filmens realisme med teatrets intimitet, en stil som teatergruppen selv har døbt "Live Cinema." Derfor er det vigtigt at opretholde illusionen helt ned i detaljen, om det så gælder farven på iris.
  
"Hvis det er mørkt på scenen, så er mine øjne også mørke, men hvis lyset kommer ind lidt fra siden, så er det meget tydeligt, at jeg har blå øjne," siger Frederik Meldal Nørgaard og fortsætter: " Det var helt klart en stærk effekt, og publikum kunne ikke se, at jeg havde kontaktlinser i. Hvis du gik meget tæt på, kunne du godt se, at pupillen lå inde bagved kontaktlinsen. Men det ændrer virkelig udseendet, når man står en meter væk. Jeg havde svært ved at genkende mig selv i spejlet."
  
At spille en hel forestilling med farvede linser stiller dog store krav til skuespilleren.

  
"Når man går på scenen mellem 25-50 spotlights, bliver der varmt, og så tørrer linserne ud. Så kommer man til at føle sig lidt træt. Det var lidt ubehageligt, så det skulle man lige vænne sig til," siger Frederik Meldal Nørgaard, der bl.a. kendt fra hovedroller i teaterstykker som "A Clockworkfilm Orange" og film som "På Fremmed Mark" og "Kuppet" - hvor han også var medinstruktør.
  
Vampyrer bruger røde og hvide linser
  
Farvede linser bruges også til live-rollespil, som er blevet en populær fritidsbeskæftigelse for mange børn og unge, som ofte lægger stor energi i at udvikle avancerede og realistiske kostumer til rollespillene.
  
25-årige Henrik Tougaard Nielsen har spillet rollespil, siden han var 12. Han er i dag presseansvarlig i foreningen Einherjerne eller "Propagandaminister", som han ynder at kalde sig.
  
"Jeg bruger effektlinser, når jeg spiller ork. Nogle af dem, der spiller vampyrrollespil, bruger hvide og røde linser, men farvede linser er generelt ikke så udbredte. Gennemsnitsalderen for rollespillere er 14-15 år, og de har ikke så mange penge," udtaler Henrik Tougaard Nielsen.

  
Selv bruger Henrik Tougaard Nielsen modellen Wolfeyes, som er røde med et gult skær.
  
"Det er en sjov effekt, når man kommer løbende med dem på - så render de små," griner Henrik Tougaard Nielsen, som har brugt almindelige kontaktlinser i syv år, men er først gået over til at bruge farvede linser i live rollespil, efter der er kommet effektlinser med styrke.
  
På trods af sin erfaring som bærer, skulle han lige vænne sig til at bevæge sig rundt med de farvede linser:
  
"Man får lidt tunnelsyn, men til rollen som ork virker det perfekt, for man kan godt forestille sig, at de har lidt tunnelsyn. Men jeg kan sagtens slås. Efter nogen tid begynder øjet at kompensere."

Fakta: Farvede kontaktlinser
  
Farvede kontaktlinser er et af de hurtigste voksende markeder indenfor kontaktlinser. I USA har forbrugere siden firserne købt farvede linser for 180 millioner dollars. De fleste brugere er kvinder, som køber linser for at skifte øjenfarve, og gennemsnitsalderen er faldende.
  
En Gallup-undersøgelse fra 2000 vurderer, at omkring 13 millioner mennesker, som ikke i forvejen bruger kontaktlinser, interesseret i at bære farvede linser, og i en tilsvarende undersøgelse blandt brugere af briller og kontaktlinser, anslås tallet til 25 millioner (HPR Consumer Survey).
  
I dag findes foruden de forproducerede modeller fra store leverandrører som Cooper, en ny mulighed for at få kontaktlinser med personlige motiver. En tegning, et foto eller et stykke grafik håndmales på kontaktlinserne, som både kan være med eller uden styrke. Ved påførslen af maling mister kontaktlinsen omkring ti procent af sin iltgennemtrængelighed.


ÅBNINGSTIDER
Mandag-fredag 9.00-17.30
Lørdag 9.00 - 14.00
(Lang lørdag 9.00 - 15.00)
 
 
Konkurrencen begynder:
8. marts 2015
Læs Kontaktlinse Instituttet & Buris Brillers nye magasin, "Sunde Øjne Hele Livet".
 
Google+
 
 
 
  
 

Kontaktlinse Instituttet - Ferdinand Sallings Stræde 6-18 - 8000 Århus C - Tlf: 86 13 79 11 - Fax: 86 13 70 19 -

Copyright © IKKE AKTIVERET LICENS - All Rights Reserved.

CMS - Content Management System by Media2.

Valid XHTML 1.0 Transitional Valid CSS!