Dit barns syn er vigtigt 

Skrevet af: Mercedes Bogut

På billedet ses Sigurd koncentreret omkring sin kontaktlinse 

Kan børn bruge kontaktlinser? 

Tænker du, at kontaktlinser kun er for voksne og unge mennesker, så bør du vide at børn sagtens kan bruge kontaktlinser. 

Bo Lauenborg, som er indehaver af Kontaktlinse Instituttet i Aarhus, har mange børn igennem klinikkerne og udtaler sig således: 

Det her med kontaktlinser og børn ligger os meget naturligt. 

Børn kan sagtens bruge kontaktlinser, både spædbørn og børn på 2-3 år. De skal selvfølgelig have hjælp til det.

Der er situationer, hvor kontaktlinser bare er rigtig gode til børn. Vi ser ofte, at børn får mere frihed og selvtillid. 

Kontaktlinserne vil hjælpe med at give børnene et godt samsyn. Hvis ikke vi starter tidligt, så kan det være sværere at opnå stereosyn og koordination mellem det højre og venstre øje. 

Det er naturligvis vigtigt, at man som forældre er gode til at hjælpe barnet i gang, men det er skam intet problem for børn at starte op med kontaktlinser. Vi ser faktisk at børn i børnehave- og skolestartsalderen ofte selv kan håndtere sine kontaktlinser efter en god vejledning. 

Vi har snakket med Ingrid og Danny Moen Høgsholt, som er forældre til Sigurd på 5 år. Sigurd er kontaktlinsebruger, hos Kontaktlinse Instituttet i Aarhus. 

Var/Er I som forældre nervøse for at have så ungt et barn med linser? 

I starten havde vi en del bekymringer omkring hyppige øjenbetændelser og i værste fald hornhindebetændelse. Sigurd er en meget aktiv dreng, og vi var nervøse for at han ville få sandkorn ind i øjet, eller selv klø sig i øjnene med beskidte fingre. Heldigvis er bekymringerne ikke blevet til noget. I løbet af det år hvor Sigurd har brugt kontaktlinser, har vi kun haft et enkelt tilfælde med irritation i øjet, hvor vi holdt pause med kontaktlinsen i 3 dage og her blev Sigurd behandlet med antibiotisk salve og så var det alt godt igen. 

Hvordan håndterer I kontaktlinserne & får skiftet linserne? 

Sigurd får skiftet kontaktlinsen lige efter han er faldet i søvn om aftenen. Det fungerer rigtig godt. Sigurd mærker ingenting og det er hurtig klaret. 

Er I glade for valget med kontaktlinser? 

Ja, bestemt. Der er selvfølgelig lidt mere arbejde med det, da de skal skiftes jævnligt. Men nu har vi godt styr på det og føler os trygge ved det. Sigurd har fået et helt normalt syn igen med linsen på – Det er vi meget taknemlige for. 

Hvad er Sigurds forhold til det med at bruge kontaktlinser?

Det er ikke noget, der fylder for Sigurd. Det er lige så naturligt som at han skal have tøj på, når han er stået op. 

Vi havde ikke erfaring med kontaktlinser før Sigurd begyndte med det, så vi har ikke noget at sammenligne med. I starten havde vi tæt kontakt til optikeren, men nu hvor vi har fundet den rigtige styrke og kontaktlinse, er vi kun forbi i forbindelse med at Sigurd har en tid til kontrol hver 3-6. Måned. Vi går naturligvis også til kontrol, ved vores øjenlæge. 

Bestil en tid nu

Bestil her