Halvandet år og linsebærer

halvandet år og kontaktlinsebærer

Lille Tobias Lund Nielsen på halvandet år får hjælp af far eller mor, når kontaktlinserne skal skiftes hver måned. Han er født med grå stær og fik sine egne øjelinser opereret væk, da han var fire måneder gammel. Her fortæller hans far, Peter Lund Nielsen, om Tobias' øjensygdom og arbejdet med linserne.

Af journalist Lone Egeberg

"Vi regnede egentlig ikke med, at Tobias var født med grå stær og havde derfor ikke set efter det. Jeg ved godt, at grå stær er arveligt, der er flere i min familie, der har det. Men jeg troede kun, at børn fik det, hvis en af forældrene havde det. Og det har vi ikke", fortæller Peter Lund Nielsen og fortsætter:

Men da Tobias var omkring halvanden måned så jeg, at han var grå i pupillerne. Vi tog straks til øjenlæge, som sendte os videre til Vejle Sygehus. Efter en undersøgelse vurderede lægerne, at den grå stær var så slem, at han skulle opereres. Da var han kun to og en halv måned gammel", fortæller Peter Lund Nielsen. 

Fire måneder gammel med kontaktlinser

Sygdommen grå stær sætter sig på øjets linse som en grå hinde, der giver et uklart syn. I Tobias' tilfælde var sygdommen så fremskreden, at han skulle opereres. Indtil hans øjne er udvoksede og han kan få en ny øjelinse indopereret, bruger han kontaktlinser som erstatning for den manglende linse. Det hjælper ham til at se nogenlunde normalt.

"Tobias var kun fire måneder, da han skulle have sine kontaktlinser. Vi søgte råd hos familiemedlemmer, der også har små med grå stær, og de anbefalede Kontaktlinse Instituttet og optometrist Bo Lauenborg. Vi kørte til Århus og første gang Tobias skulle have linserne i, tog det omkring 45 minutter. Hver gang Bo Lauenborg forsøgte at røre ved hans øjne, skreg han. Vi prøvede alle muligheder. Vi lagde ham på gulvet, satte ham i stolen, lagde ham tilbage på gulvet sammen med mig og tilbage i stolen igen. Tilvænningen tog lang tid, men i dag kan vi selv klare det på to minutter", fortæller Peter Lund Nielsen.

Linserne leges ind

I tilvænningsperioden fandt Bo Lauenborg langsomt frem til den metode, der virkede bedst for Tobias. Og det kræver en helt speciel tålmodighed at arbejde med de små børn.

"Det er da vanskeligt at håndtere et lille barn, der hverken kan snakke eller kommunikere på anden måde. Det er jo ikke behageligt at få noget puttet i øjet. Så første gang skærer det i hjertet, for barnet skriger. Men glæden kommer tifold tilbage, når man kan se, at barnet lige pludselig kan se og fornemme rummet og ikke mindst: se både mor og far. Når de kommer her lige fra hospitalet, kan de jo kun fornemme lys og skygge", fortæller Bo Lauenborg og fortæller videre:

"Vi prøver at lege kontaktlinserne ind i øjet. Så kravler både far, mor og optiker rundt på gulvet sammen med barnet og får linserne på plads. På den måde fornemmer barnet en tryghed, forklarer Bo Lauenborg 

Hvorfor kontaktlinser frem for briller

Tobias bruger månedslinser og han har tre par, der kører i cirkulation. Efter en måneds brug, bliver de sendt til rensning, så han kan bruge dem igen. Og linserne er klart at foretrække frem for briller.

"Tobias er nu oppe på styrke 26. Det giver nogle temmelig tykke briller, fortæller Peter Lund Nielsen, der samtidig fortæller, at Tobias i dag er så fortrolig med linserne, at han kun får brillerne på, når han har øjenbetændelse eller har tabt en linse, hvilket sker en gang imellem, hvis han gnider meget i øjnene.

Men han bryder sig ikke om brillerne, som er tunge og klodsede. Dem er han slet ikke er vant til at gå med.

I dag fungerer Tobias helt normalt med kontaktlinserne. Og når hans øjne er helt udviklede ved omkring seks til ti-års alderen, skal han igen opereres. Denne gang skal han have linser opereret tilbage i øjnene og vil kun have brug for kontaktlinser, hvis synet skal korrigeres lidt.

Tobias besøger stadig Bo Lauenborg, men kun for at få tjekket, om linsernes styrke skal korrigeres. Resten klarer familien selv.