Hurtige bolde sætter øjnene på prøve

Volleyball er et af de boldspil, der stiller størst krav om synsoptimering. Spillets tempo og sammensatte slagteknik sætter fokus på reaktionsevne, periferisk syn og boldbedømmelse

Af Claus S. Jacobsen, journalist 
   
Forsinket reaktionsevne. Dårlig afstandsbedømmelse. Manglende selvtillid. Den slags kedelige oplevelser på banen bliver af mange sportsfolk bare opfattet som symptom på en dårlig dag, men er der mange af dem på et år, skyldes det måske problemer med synet.
   
"Et par gange har jeg prøvet at glemme mine kontaktlinser eller miste en linse under en kamp, og så er det svært for mig at spille. Jeg bryder mig ikke om det - det giver mig en fornemmelse af, at jeg ikke er med i kampen," udtaler den amerikanske volleyballspiller, Jordan Hove, der siden 2002 har spillet for SK Århus Volleyball.
   
"Det går ud over balancen og afstandsbedømmelsen, hvis man har nedsat syn på det ene øje," forklarer chefoptometrist i Kontaktlinse Instituttet, Bo Lauenborg.

"Ved at optimere synet kan gøre spillernes pasninger endnu mere præcise. Desuden er det vigtigt at få tilpasset de korrekte linser til den pågældende sportsgren. Til svømning tilpasser vi eksempelvis linser med større diameter, så de ikke falder ud af øjnene. Sportslinser er også velegnet til dykning og andre sportsgrene, hvor udøverne har kontakt med vand." 
   
I volleyball skal spillere selvfølgelig først og fremmest kunne se klart over de 18 meter, som banen er lang, men også faktorer som periferisk syn og evnen til at opfange detaljer i boldens og andre spilleres bevægelse spiller en afgørende rolle. 
    
"Jeg skal især holde øje med den medspiller, der afleverer, men jeg skal samtidig holde øje med modspillerne på den anden side af nettet," forklarer Jordan Hove. 
   
Hans rolle er hæver, hvilket betyder, at han typisk har boldberøring nummer to og er den, der lægger op til angrebet. Hans funktion kan sammenlignes med en spilfordeler i fodbold. Hæveren skal se og skabe chancerne ved at lægge op til scoring: 
   
"For mig er reaktion og boldbedømmelse de vigtigste nøgleord. Som hæver skal du helt sikkert kunne se, om bolden kommer med topspin eller uden spin, og om den spinner hårdt eller blødt. Uden linser ville jeg ikke være i stand til at afstandsbedømme bolde præcist, og jeg tror heller ikke, jeg kunne nå at reagere i tide."
    
Jordan Hove spiller også basketball og golf i sin fritid, begge dele sportsgrene, der afhænger af synet. Med en ret høj grad af nærsynethed ville det være utænkeligt for Jordan Hove at dyrke sine yndlingssportsgrene uden kontaktlinser, som han har båret siden han var 16.

Bolden kommer med 120 km/t

Jordan Hoves canadiske holdkammerat i SK Århus, Lucas Snider, opnår selv med en betydeligt mindre grad af nærsynethed end Jordan store fordele ved at bruge linser. Som libero har han ansvaret for forsvaret, og det er ofte Lucas Snider, der er den første på holdet til at røre bolden.

"Det vigtigste for mig er at kunne se min modstander. At bedømme hans bevægelsesretning er vigtigt, og så er der også en række detaljer, jeg skal kunne opfatte. Jeg holder især øje med skulderen, albuen og hans øjne. Før angriberen hopper prøver jeg at læse hans retning, hans ansigtsudtryk og det punkt, hvor hans øjne er fokuseret," forklarer den 26-årige canadier, der spillede for University of Alberta, indtil han i januar 2004 kom til SK Århus.
    
"Særligt lige før en serv vil serveren betragte det punkt, han vil ramme, måske ud af øjenkrogen. Jeg har ofte oplevet at vide, hvor serven vil falde, før bolden er sendt af sted. Men serveren vil selvfølgelig prøve at maskere sit slag." 
   
Lucas Sniders talent rækker så vidt, at han i to år har spillet på det canadiske landshold og fortsat er med i truppen. I kraft af sin uddannelse indenfor idrætsvidenskab er Lucas Snider kølig og præcis i sin beskrivelse af de synsevner, hans placering på holdet forudsætter.
   
"Periferisk syn er også vigtig, fordi det er vigtigt at kunne se medspillerne. Volleyball er et hurtigt spil, så der er sjældent tid til god kommunikation," forklarer han. "Når jeg spiller på det canadiske landshold kommer en serv somme tider med 120 kilometer i timen, og ved et angreb vil bolden ofte bevæge sig endnu hurtigere." 
   
Især for nærsynede er behovet for kontaktlinser eller anden form for synskorrektion stort, ikke mindst i forbindelse med stærkt synsrelaterede sportsgrene. Lucas Snider har med selv en beskeden nærsynethed på -1,5 svært ved at se skarpt ud over en meter uden kontaktlinser.
    
"I løbet af de seneste mange år har jeg ikke spillet en kamp uden at bære kontaktlinser. Jeg kunne ikke spille uden."
   
(Publiceret i Århus Stiftstidende, lørdag den 13. februar 2004)