Kontaktlinser forbedrede billard-spil

kontaktlinser sport og billiard

Favorit-dræberen.
 
Sådan lyder et af Klaus Skjærlunds øgenavne blandt de bedste spillere i Danmark. Sportsgrenen er billard, mere specifikt 3-bande caranbole og kegle-billard, hvor Klaus Skjærlund ligger placeret i Top 100.

I 2012, da Skjærlund deltog i Dansk Grand Prix i trebande-karambole – den ypperste turnering her i Danmark – blev han placeret nummer 11 ud af 60 spillere.
 
”Det kræver selvfølgelig millimeter-præcision at ramme en bal i den anden ende af et 3 meter langt bord så præcist, at den går ud og gør det, man vil have den til”, siger Klaus Skjærlund, der til daglig er instruktør og spiller på førsteholdet i Horsens Billard Club.
 
Først og fremmest er det hård træning, der har gjort Klaus Skjærlund til en turnerings-spiller, man skal regne med.
 
”Det basale skal være i orden, udstyret, positionering , vejrtrækningen, sigte og stødteknik”, siger Klaus Skjærlund. ”Det kræver træning, træning og træning.”

Men også synet er en vigtig faktor. Spillere med behov for synskorrektion kan blive påvirket i deres spil uden helt at være opmærksomme på, hvordan det sker.

Briller kan være et irritations-moment

Klaus Skjærlund blev jysk mester som 17-årig, hvor han vandt for Aarhus Billard Club (ABC), men allerede som 20-årig opdagede han, at der var noget galt med synet.

Klaus Skjærlund fik briller med styrken -1.5 D, men fordelen ved korrektion af synet gik nærmest lige op med ulemperne ved at bære noget på øjnene.

”Med briller skal man hele tiden skubbe dem tilbage på næsen. Når man læner sig ind over bordet og affotograferer sit stød, så kommer briller let til at flytte sig.”

Andre spillere bærer briller, men for Klaus Skjærlund var irritations-momentet fra briller så alvorligt, at han fandt det vanskeligt at udvikle sit spil.

”Jeg sad nok fast på det stadie, der hedder middelmådig, men så mødte jeg en overlæge i Aarhus, der sagde: Du skal have kontaktlinser i stedet. Han nævnte Tom Buris og Kontaktlinse Instituttet, så der tog jeg hen for at få kontaktlinser,” beretter Klaus Skjærlund, der derved brød den mur, der holdt ham tilbage fra at markere sig helt i toppen.

Klaus Skjærlund var 25 dengang, og der var tale om hårde kontaktlinser med komplicerede rensesystemer, der indebar kogning af linserne.

”Men det var alt besværet værd”, siger den dengang århusianske turnerings-spiller, som efter et par år skiftede til bløde kontaktlinser.

Multifokale kontaktlinser giver stabilt syn

Styrken var øget til -2.75 D, og med tiden har Klaus Skjærlund fået lidt presbyopi, som det sker efter 40 års alderen, så han i dag bærer Biofinity Multifocal D, en kontaktlinse med flere styrker, der giver yderligere fordel i forhold til de flerstyrkeglas, Skjærlund ellers skulle have båret.

”Jeg tror ikke, man finder en sportsgren, der stiller højere krav til øje-hånd koordination end billard”, siger Klaus Skjærlund, som er nået til et punkt, hvor han på en god dag kan slå selv mestrene – deraf titlen ”favoritdræber.”
Klaus Skjærlund tilskriver i høj grad forbedringen den opmærksomhed, han har haft på stabiliseringen af sit syn.

”Før et stød udføres skal øjet være fokuseret i 3-7 sekunder, og man skal skifte fokus flere gange fra nært hold til afstand og tilbage.”

Med briller i flere styrker fører det til en situation, hvor spilleren skal flytte på hovedet for at skifte fokus. Det undgår man med den rette tilpasning af multifokale kontaktlinser.

”Hvis en person har brug for korrektion af synet, men hverken bærer briller eller linser, så spiller han simpelthen ikke billard på højt plan”, siger Klaus Skjærlund, som i dag har spillet billard i mere end 40 år.

Man kan altså godt spille med briller, men nogle helt praktiske forhold gør, at det kan være fordelagtigt at skifte til kontaktlinser.

Klaus Skjærlund tilhører den gruppe af kontaktlinsebærere, der har en meget høj grad af compliance, altså overholdelse af hygiejne- og sikkerheds-regler i forbindelse med linsebrug – og han har aldrig oplevet komfort-problemer.

Skjærlund tilbyder endog et personligt tip til linsebærere, så det bliver endnu mere komfortabelt at bære linser – læg dem i køleskabet.

”Følelsen af en frisk, kølig linse på øjet kan faktisk være meget behagelig”, siger Skjærlund, der har checket med optikerne i Kontaktlinse Instituttet, at køleskabs-tricket også er i forsvarligt.