Kunde fik synsprøve på racercykel

samsynstræning i aarhus

Besøgende i Kontaktlinse Instituttet kunne bevidne et noget specielt syn, da en kunde medbragte sin egen racercykel til synsprøven.

Af journalist Claus S. Jacobsen
  
Per Møller ankommer til Kontaktlinse Instituttet i tætsiddende cykeltøj fra Cult og med sin egen racercykel, klar til en usædvanlig synsprøve, der måske er den første af slagsen.

Cyklen er lavet af karbonfiber og vejer næsten ingenting, men hvert gram er betalt – cyklen koster 50.000 kroner.
Netop som forårsvejret er ved at slå igennem, og det er tid at lufte cykelbenene på landevejene, er Per Møller stødt ind i et usædvanligt problem:
 
”Når min puls kommer op, så begynder jeg at få svært ved at se på det højre øje”, siger den 55-årige Per Møller, der har levet et liv med idræt på højt plan. 
  
”Det er svært at se forskel på de to cykelstier. Man ser dem som om, de er lagt ind over hinanden”, forklarer Per Møller, der også i højere grad må forlade sig på meldinger og varsler fra de andre cykelryttere på hans hold.
  
Per Møller er tidligere basketball-spiller og ivrig cykelrytter, der stadig brænder op mod 10.000 kilometer på landevejene hvert år.
  
”Min teori er, at Per har en skjult tendens til skelen, som kommer frem, når hans fysik bliver presset”, siger Ivan Nisted, der er optiker og samsynstræner med en Master i Public Health.

Første synsprøve på en racercykel

Som underviser på blandt andet Optikerhøjskolen i Randers er Ivan Nisted en af landets førende eksperter på synstræning. 
  
Ivan Nisted er godt bekendt med symptomerne – problemet med at skelne detaljer, placering i rummet og forskellen på de to baner i en cykelsti. 
 
Men i dag er eksperten i gang med at bryde ny grund med en nærmest ”eksperimentel” undersøgelsesform.
  
”Det er ikke noget, jeg har set før, dette med synsproblemer, når pulsen går i vejret”, siger Ivan Nisted. 
  
Ud fra symptomerne kan han imidlertid danne sig et rimeligt klart indtryk af Per Møllers problem.
  
”Efter min samtale med Per er det min teori, at han har en skjult skelen, der kommer frem, når han presser sig på fysikken. Det er derfor, vi forsøger med denne her lidt specielle test”, siger Ivan Nisted, mens Per Møller er i gang med at sætte cyklen på fod i klinikken bagest i Ferdinand Sallings Stræde.
  
Det er her, de avancerede faglige opgaver bliver udført. Udover Ivan Nisted har øjenlæge Claus Ege konsultation i den afdeling en gang om ugen, og det er også i den ende den ny Øjenplejeklinik, der fokuserer på udtørring af øjnene (Dry Eye Syndrome), udfører undersøgelser og behandling.
  
I dag går testen ud på at måle Per Møllers skelen, mens hans puls er så højt oppe, som den kommer, når han for alvor træder i pedalerne.

Opereret tre gange for nethindeløsning

Da sveden begynder at indfinde sig på Per Møllers pande, går Ivan Nisted i gang med at måle hans skelen, ganske som han ville med en patient, der udviser skelen til daglig.
  
Ivan Nisted dækker cykelrytterens øjne med forskellige linser og holder en prisme-stav op for at finde ud af, om Per Møllers øje virkelig begynder at skele.
 
Skelen kan være så alvorlig, det går ud over evnen til at passe et job, udføre almindelige opgaver i hverdagen eller dyrke bestemte former for sport.
  
”Jeg kommer i forvejen let til skade derhjemme og på arbejdspladsen”, siger Per Møller, der ikke er ubekendt med avancerede undersøgelser.
 
Den 55-årige brolægger har i over et årti måttet døje med en typisk følgevirkninger af voldsom myopi, nemlig nethindeløsning og tre efterfølgende operationer.
Hans styrker lå på -24 og -18 D før operationerne, men er dag nogenlunde stabiliseret på under de kritiske -6, som betegner de ”høj-myope”.
  
Per Møller bærer briller i det daglige, og dem cykler han også med. Det er gået fint, indtil han begyndte at opdage vanskelighederne.

Testen bekræfter skelen under pres  

Synsfelts-udfald på begge øjne – punktvise blinde områder – er med til at lægge pres på Per Møllers syn. 
Men når begge øjne arbejder sammen, fungerer det godt nok til at cykel-sporten ikke bliver for farlig.
  
”Jeg elsker at cykle, især i bjergene i Toskana. At cykle i bjergene er den bedste meditation, og det er noget, jeg meget nødig vil være foruden”, siger Per Møller, der også er formand for den lokale motionsforening.
  
Heldigvis viser undersøgelsen, at Ivan Nisted havde ramt plet med sin bedømmelse: Synsproblemet skyldes en latent skelen, der kommer frem under kraftige anstrengelser.

Og det betyder, at Kontaktlinse Instituttet kan finde en løsning på problemet. Baseret på undersøgelsen bestiller Ivan Nisted et specielt brilleglas til Per Møller, som korrigerer for skelen.
  
Ved at cykle med dem, burde Per Møller være i stand til at holde sig aktiv som sportsudøver indenfor et felt, han har praktiseret i flere årtier.