Formfaste ("hårde") kontaktlinser

Formfaste kontaktlinser (Rigid Gas Permeable, RGP) kaldes også ”hårde linser”, idet de er udført af holdbart plast, der tillader transport af ilt.

Formfaste ("hårde") kontaktlinser foretrækkes af de mest kræsne kontaktlinse-bærere, idet de kan give et mere pålideligt skarpt syn, bedre komfort og en vis økonomisk besparelse, da de kan holde i et år eller længere.

Typisk er tilpasningstid på en formfast kontaktlinse længere, men til gengæld siger de, som har båret formfaste kontaktlinser i længere tid, at den formfaste kontaktlinse ofte, at den giver bedre syn og er mere komfortabel end bløde hydrogel-linser.

Video: Isætning af formfaste kontaktlinser

Varighed: 1 minut 55 sekunder

Video: Udtagning af formfaste kontaktlinser

Varighed: 57 sekunder

Fordele ved formfaste kontaktlinser

Bløde kontaktlinser kræver mindre tilvænning end formfaste linser, men efter en tilpasningsperiode er formfaste kontaktlinser typisk mere komfortable.

Formfaste linser giver også ofte bedre udsyn, holdbarhed og afvisning af aflejringer end bløde kontaktlinser.

Formfaste kontaktlinser bevarer deres form bedre end bløde kontaktlinser, hvilket har betydning når øjet blinker - formfastheden giver dermed et mere stabilt skarpt syn.

Formfaste kontaktlinser er iltgennemtrængelige, hvilket resulterer i større komfort og bedre øjet sundhed end alindelige bløde kontaktlinser (dog er nogle bløde kontaktlinser af silikonehydrogel sammenlignelige formfaste kontaktlinser på dette område).

Formfaste kontaktlinser holder længere end bløde kontaktlinser (et år eller længere) og kan derfor være billigere i det lange løb.

Formfaste linser har generelt en mindre diameter.

RGP linser også er ekstremt holdbare. Selvom du kan ødelægge dem ved for eksempel at træde på dem, kan du ikke rive dem over så let som bløde linser.

Da formfaste linser er lavet af materialer, der ikke indeholder vand (som bløde kontaktlinser gør), sætter protein og lipider fra dine tårer sig ikke på overfladen af kontaktlinsen i nær så høj grad som med bløde linser.

Ulemper ved formfaste kontaktlinser

For at opnå maksimal komfort med formfaste kontaktlinser bør du bære dem regelmæssigt, omend ikke nødvendigvis hver dag.

Formfaste kontaktlinser mindre i størrelse end bløde kontaktlinser, hvilket betyder, at der er en større risiko for at linsen flytter sig i øjet under sport eller lignende fysisk aktivitet.

Formfaste kontaktlinser er designet til at bevæge sig på øjet, når man blinker, hvilket kan give øget risiko for støv og snavs under linserne. Formfaste kontaktlinser kræver derfor mere omhyggelig pleje, ikke mindst da de kan genbruges i et år eller længere.

Hvem kan bruge formfaste kontaktlinser?

Formfaste kontaktlinser er velegnede til personer, der er meget kræsne i forhold til synets skarphed og komfort, samt til en række niche-tilpasninger indenfor kontaktlinse-optometri:

Formfaste kontaktlinser kan hjælpe visse personer med bygningsfejl (astigmatisme), hvor bløde kontaktlinser ikke frembringer den ønskede visuelle skarphed.

Presbyope kan få gavn af formfaste linser, idet RGP linser kommer i talrige bifokale og multifokale designs. De mange valgmuligheder og et ofte bedre skarphed på både nær og fjern afstand gør, at formfaste kontaktlinser vælges af en del kontaktlinsebærere over 40.

Patienter med en tilstand kaldet keratoconus, hvor hornhinden er kegleformet og forårsager ekstrem visuel forvrængning, tilpasses ofte med formfaste kontaktlinser.

Formfaste kontaktlinser tilpasses også patienter, der har brug for kontaktlinser efter refraktiv kirurgi.

Endelig anvendes de formfaste og iltgennemtrængelige kontaktlinser også til ortho-k, hvor specielt designede RGP kontaktlinser bæres mens man sover om natten og ubemærket omformer hornhinden, så synet er skarpt i dagtimerne.

 

Kort om formfaste linser

Formfaste kontaktlinser, tidligere kendt som "hårde linser" (på engelsk Rigid Gas Permeable, RGP lenses), er kontaktlinser udformet af et plastmateriale med lavt vandindhold. Formfaste linser har en mindre diameter end bløde linser af hydrogel.

Der er flere fordele ved formfaste linser: De kan bruges i mange tilfælde, hvor optikeren ikke kan tilpasse bløde linser, for eksempel ved alvorlig astigmatisme. Formfaste linser kan, netop fordi de ikke er eftergivende, tilpasses med langt mere præcis styrke.

Hvad angår sikkerhed er formfaste linser kendt for ikke at tiltrække så mange belægninger, som bløde linser.

Komfortmæssigt er der en længere tilvænningsperiode på hårde linser, men til gengæld vil den tilvænnede linsebærer opnå en højere grad af komfort med formfaste linser end det er muligt at opnå med bløde linser, der altid vil kunne mærkes i øjet.

Formfaste linser anvendes desuden til en række specialtilpasninger, blandt andet mod keratoconus eller til ortokeratologi, som er forbedring af synsevnen gennem formning af hornhinden.