Kontaktlinser til døgnbrug

Døgnlinser er kontaktlinser, der er fremstillet med henblik på at kunne bæres døgnet rundt. De er fremstillet af silikone-hydrogel, et materiale der i modsætning til andre linser giver den absolut bedste iltforsyning til øjet gennem linsen. Det er årsagen til at man kan sove med dem.

Kontaktlinser af silikone-hydrogel er et alternativ til almindelige bløde linser og udleveres typisk som 14-dages- eller måneds-linse.

Døgnbrug bør kun ske efter aftale med din kontaktlinseoptiker og med skærpet opmærksomhed omkring øjets reaktion. Vær altså mere opmærksom i din linsebrug og sørg for at fjerne og rense kontaktlinsen i den af din optiker udleverede rensevæske.

Video: Døgnlinser

Varighed: 1 minut og 7 sekunder

Hvad er døgnlinser?

Døgnlinser er en betegnelse for kontaktlinser af materialet silikone-hydrogel.

Den relativt nye type kontaktlinser adskiller sig fra andre linsetyper ved øget ilt-gennemtrængelighed.

Da hornhinden som noget unikt i menneskelegemet ikke får ilt fra blodet, men optager atmosfærisk ilt, er iltgennemtrængelighed en afgørende parameter for øjets sundhed ved kontaktlinsebrug, for komfort og for bæretid.

I moderne døgnlinser vil op til 90 procent af den atmosfæriske ilt uhindret trænge gennem kontaktlinsen.

Forskellige typer døgnlinser

Silikone blev første gang lanceret i 1999. I begyndelsen fandtes døgnlinserne kun som månedslinser, og de blev udleveret til døgnbrug med stor forsigtighed og bevågenhed fra specialister i faget.

Siden har udviklingen medført endnu bedre døgnlinser af silikonehydrogel og forskellige materialesammensætninger, der gør iltgennemtrængeligheden endnu bedre.

I dag fås døgnlinser også som 14-dageslinse (f.eks. Oasys) og til daglig udskiftning, for eksempel Dailies Total 1.

I moderne døgnlinser vil op til 90 procent af den atmosfæriske ilt uhindret trænge gennem kontaktlinsen.

Sikkerhed med døgnlinser

Døgnlinser er udviklet til, at man kan sove med dem, hvis man har brug for det. Når man sover med linserne, skal man være særligt opmærksom på eventuelle ændringer, f.eks. røde øjne eller andre gener.

Nye undersøgelser har vist at sikkerheden ved at anvende silikonehydrogel linser til dagbrug er meget høj. Over en 20-årig periode er risikoen for øjeninfektion cirka 4 procent. 

Risikoen kan mindskes yderligere ved at

  • begrænse døgnbrug mest muligt
  • tage linserne ud og rense dem
  • være omhyggelig med hånd-hygiejne før håndtering
  • huske regelmæssigt besøg hos optikeren (cirka hver 6. måned)