Kontaktlinser til bygningsfejl

For at se skarpt skal det astigmatiske øje korrigeres med en blød linse, der matcher begge plan, en torisk linse eller en formfast linse. Toriske kontaktlinser fås i mange forskellige mærker og udgaver. 

Toriske kontaktlinser bruger forskellige metoder til at balancere linsen i øjet. Hvis en linse med korrektion for bygningsfejl roterer i øjet, forværres synet, så i nogle tilfælde vælger udøvere af meget dynamiske sportsgrene ikke at få korrektion. 

Den seneste udvikling har imidlertid frembragt kontaktlinser, der slutter så tæt om øjet, at de ikke bevæger sig, selv under sport og anden fysisk anstrengelse.

Få hjælp af din optiker til at afgøre, hvilken type kontaktlinse, der passer dig bedst.

Video: Hvad er bygningsfejl?

 

Varighed: 2 minutter og 7 sekunder

Hvad er bygningsfejl (astigmatisme)?

Ligesom nærsynethed og langsynethed er bygningsfejl (astigmatisme) en brydningsfejl i øjet, altså hverken en øjensygdom eller et sundhedsproblem i øjet.

I et øje med bygningsfejl opstår et problem med, hvordan øjet fokuserer lyset på nethinden. I stedet for et enkelt fokuspunkt på nethinden, der giver skarpt syn, har det astigmatiske øje flere fokuspunkter, der kan forekomme foran nethinden, bag nethinden eller begge dele.

Bygningsfejl normalt er forårsaget af en uregelmæssigt formet hornhinde. I stedet for en hornhinde med en symmetrisk rund form (ligesom en fodbold), er formen mere som en amerikansk fodbold med en længdekreds betydeligt mere krum end meridianen vinkelret på den.

I nogle tilfælde er astigmatisme forårsaget af formen af linsen i øjet. Dette kaldes linseformet astigmatisme til forskel fra den mere udbredte hornhinde-astigmatisme.

Tegn på bygningsfejl (astigmatisme)

Bygningsfejl er en almindeligt forekommende brydningsfejl i øjet, som påvirker omkring 25 procent af befolkningen.

Bygningsfejl forekommer ofte tidligt i livet, så det er vigtigt at sørge for, at dit barn får en grundig synsundersøgelse, før han eller hun kommer i skole.

Symptomer på bygningsfejl

  • anstregnte øjne
  • hovedpine, især efter læsning

Hvis du oplever disse symptomer, mens du bærer briller eller kontaktlinser, bør du kontakte vor optiker for en synsundersøgelse.

Astigmatisme bygningsfejl

Tre typer bygningsfejl

Der er tre primære typer af astigmatisme:

  • Myopisk bygningsfejl: Øjet er nærsynet på en eller begge af de vigtigste meridianer i øjet. 
  • Hyperopisk bygningsfejl: Øjet er langsynet på en eller begge primære meridianer.
  • Blandet astigmatisme: Øjet er nærsynet på den ene primære meridian og langsynet på den anden. 

Bygningsfejl klassificeres også som regelmæssig eller uregelmæssig. 

Uregelmæssig astigmatisme kan skyldes en øjenskade, der har forårsaget ardannelse på hornhinden. Sådanne øjenskader kan opstå fra visse typer af øjenkirurgi eller på grund af keratoconus, en øjensygdom der forårsager en gradvis udtynding af hornhinden.