Kontaktlinser til nærsynede

Nærsynethed kan korrigeres med både briller og kontaktlinser. Hvis dine styrker angives i minus er du nærsynet.

Nærsynede oplever uskarpt syn på afstand. Jo større nærsynethed, desto mere sløret forekommer billedet på nethinden.

Afhængig af dine personlige behov kan kontaktlinser være en fordel, idet de giver et mere komplet synsfelt, øget komfort for de som generes af brillestellet eller bare vil udfolde sig frit, for eksempel i forbindelse med fysisk arbejde eller sport.

Kontaktlinser til nærsynede er typisk bløde kontaktlinser, der fås som endagslinser, månedslinser eller 14-dages linser.

Alternativer til bløde kontaktlinser

Døgnlinser er en type bløde kontaktlinser lavet af silikone-hydrogel og designet til at være meget iltgennemtrængelige og bevare øjet fugtigt, så man kan sove med dem om natten.

Formfaste kontaktlinser kan gavne visse kontaktlinsekunder, især specialtilpasninger for meget høje minus-styrker.

Natlinser (ortokeratologiske kontaktlinser) er en særlig form for formfaste kontaktlinser, der former øjet om natten, så patienten kan se skarpt om dagen. I øjeblikket kan orto-k linser kun tilpasses til nærsynede og ikke til langsynede.

Video: Hvad er nærsynethed?

 

Varighed: 1 minut og 36 sekunder

Hvad er nærsynethed (myopi)?

Nærsynethed (myopi) er et almindeligt synsproblem, der påvirker en stadigt større andel af befolkningen i industrialiserede samfund.

Mennesker med nærsynethed ser udmærket på nært hold, men har svært ved at fokusere på fjerne objekter.

Nærsynethed er et synsproblem, der opstår, når lysets stråler fokuseres på et punkt foran øjets nethinde i stedet for direkte på det. Det skyldes, at en nærsynet persons øjeæble er længere end normalt.

Hvis dine styrker angives i minus er du nærsynet.

Tegn på nærsynethed (myopi)

Hvis du er nærsynet vil du typisk have svært ved at læse vejskilte og se fjerne objekter klart, mens du ser udmærket ved nærarbejde som læsning eller skærmarbejde.

Nærsynede kan opleve

  • anstrengte øjne og hovedpine
  • behov for at knibe øjnene sammen for at se
  • træthed ved kørsel eller idræt

Hvis du oplever disse symptomer, bør du bestille tid hos vor optiker til en synsundersøgelse.

myopic eye graphic

Voldsom fremvækst i myopi

Nærsynethed (myopi) er den mest almindelige brydningsfejl i øjet, og myopi bliver stadig mere udbredt i den industrialiserede verden.

I USA er forekomsten af nærsynethed vokset fra 25 procent af den amerikanske befolkning (12-54 år) i perioden 1971-1972 til 41,6 procent i 1999-2004 (National Eye Institute).

Tallet er en udmærket indikator for danske forhold og stemmer overens med de få sammenlignelige danske undersøgelser på området.

Den præcise årsag til stigningen i nærsynethed er ukendt, men forskning peger på, at tidlig læsning i lande og områder med obligatorisk skolegang sætter pres på synet.

I øjeblikket er det anerkendt blandt øjenlæger og optikere, at øget anstrengelse af øjnene fra skærmarbejde og andre næropgaver i det daglige er en betydelig faktor, men man kan også være mere eller mindre genetisk prædisponeret for myopi.