Kontaktlinser med flerstyrke-optik

Man bruger multifokale kontaktlinser til at korrigere for aldersbetinget langsynethed (presbyopi). 

For at se skarpt skal det presbyope øje korrigeres med enten bifokale eller progressive brilleglas - eller med en multifokal kontaktlinse.

Kontaktlinser med flere styrker (multifokale) korrigerer for synets naturlige aldersforandringer og giver skarpt syn på alle afstande ved hjælp af indbyggede zoner, akkurat som med multifokale brilleglas.

Fordelen ved de progressive linser frem for briller er at styrkerne følger med, når du drejer øjet. Derfor kan du lade øjnene løbe hen over f.eks. en avisside og behøver altså ikke at dreje hovedet som med briller.

Forskellige typer flerstyrke-linser

Multifokale kontaktlinser findes både som bløde kontaktlinser, formaste (Rigid Gas Permeable, RGP) og døgnlinser af silikone-hydrogel.  

Der findes kontaktlinser med læsefelt (bifokale), mens andre har progressiv styrke (glidende overgang), nøjagtigt som med brilleglas.

Video: Kontaktlinser med flere styrker

Varighed: 1 minut og 21 sekunder

Hvad er presbyopi?

Presbyopi er forårsaget af en aldersrelateret proces. Dermed adskiller tilstanden sig fra astigmatisme, nærsynethed og langsynethed, som er relateret til formen af øjeæblet og forårsaget af genetiske og miljømæssige faktorer.

Presbyopi menes at stamme fra en gradvis fortykkelse af øjets linse og medfølgende tab af fleksibilitet.

Disse aldersrelaterede ændringer forekommer i linsens proteiner, hvilket gør linsen hårdere og mindre elastisk over tid, samt i muskelfibrene omkring linsen.

Med mindre elasticitet er det sværere for øjet at fokusere på tæt hold.

Tegn på presbyopi

Det mest almindelige tegn på presbyopi er, at man efter at være fyldt 40 får sværere ved at læse på nært hold og udføre lignende nærarbejde som håndværk og broderi.

Symtomer på bygningsfejl (særlig efter læsning og nærarbejde):

  • Hovedpine
  • Tics
  • Træthed

Er du over 40 og oplever disse tegn på presbyopi bør du snarest bestille tid til en synsundersøgelse hos en af vore optikere, også selvom du ikke tidligere har båret briller eller kontaktlinser.

presbyop gammelmandssyn aldersbetinget langsynethed

Alle udvikler presbyopi

Presbyopi (aldersbetinget langsynethed) er den medicinske betegnelse for det aldersbetingede problem, at man ikke længere kan fokusere på den almindelige læseafstand.

Presbyopi kommer til os alle i 40-50 års alderen, hvor man vil opleve at man kan have problemer med at læse avisen, selvom man har sine kontaktlinser eller briller på.

Der findes i dag adskillige teknisk højt udviklede kontaktlinser med styrke beregnet både til at se langt og kort med. En anden løsning kan være at kombinere afstands- og læsesyn i to forskellige linser.

Det er op til kontaktlinse-optikeren i klinikken at præsentere dig for mulighederne og afgøre, hvilken løsning er optimal for dit syn. Først når man har prøvet linserne på, kan man vide hvordan det virker.