Undersøgelse for Tørre Øjne i Aarhus

(Øjenplejeklinikken i Ferdinand Sallings Stræde)

des tørre øjne schirmer kontaktlinse instituttet

Din øjenlæge eller optiker kan måle mængden af tårevæske i dit øje ved hjælp af en fin strimmel filterpapir, som placeres under det nedre øjenlåg. 
Undersøgelsen kaldes en Schirmer-test.

Dertil undersøges du typisk med spaltelampe og fluorescein for at afgøre tear break up time (TBUT) – hvor hurtigt den beskyttende tårefilm på øjet går i opløsning.

TBUT kan også udføres på en mindre invasiv måde ved hjælp af et keratometer.

Vort specialuddannede personale vil også spørge ind til eventuel sygehistorie og medicinsk behandling, idet sygdomme og medicin kan have indflydelse på Tørre Øjne.

Samtidig kan vi rådgive om forhold, der påvirker dit øjes tåreflåd og dermed komfort – med eller uden kontaktlinser.

Behandling for Tørre Øjne

Ifølge artiklen ”Diagnosis and differentiation of Dry Eyes Disorder” (publiceret i Ophtalmology), har 78 procent af patienter med Tørre Øjne en forstyrrelse i lipidlaget, som bør behandles med lipid-erstatningsprodukter.

Kun 8 procent har kun behov for tilførsel af vandholdige tåreerstatningsmidler.

6 procent har behov for en kombination af lipid- og tåre-erstatningsprodukter.

Desuden er det ofte tilrådeligt at opvarme øjenlågene med en varmemaske, samt udføre omhyggelig rengøring og pleje af øjenlåg, idet lavt lipid-indhold i tårevæsken kan skyldes blepharitis, en inflammations-tilstand hvor de meibomske kirtler tilstoppes af bakterier fra huden eller andre forhold, såsom allergi eller alvorligere sygdom (for eksempel Sjøgrens). 

Tørre Øjne-behandling gavner både kontaktlinsebærere og personer med udmærket syn, der døjer med Tørre Øjne.

behandling for tørre øjne

Udfyld vort spørgeskema om DES

Ja tak

Tørre Øjne (DES) kan skyldes nedsat produktion af tårevæske, men ofte skyldes det en udtørring af øjets tårefilm, forårsaget af tilstopning af de fedtproducerende meibomske kirtler i øjenlåget. 

Kontaktlinser i sig selv er ikke årsag til tørre øjne, men DES-behandling er relevant for mange, der hverken bærer kontaktlinser eller briller. I vore dage er DES også knyttet til PC-brug, tørt indeklima og en række sygdomme, for eksempel allergier.

Tørre Øjne vil ofte være et tilbagevendende problem, og vi tilråder derfor løbende kontrol og eventuel varmebehandling af øjenlågene.

Video: Hvorfår få vi Tørre Øjne?

Varighed: 1 minut og 52 sekunder
Tidsbestilling
Tidsbestilling

86 13 79 11

Artikler om Tørre Øjne

Tørre øjne er en folkesygdom

Med 250.000 danskere, der lider af tørre øjne på grund af skærmarbejde, er udtørring af øjnene gået hen og blevet noget nær en folkesygdom. Lær mere

Mange optikere ønsker at lære om tørre øjne

Optikere i både Danmark og udland er i stigende grad opmærksomme på behovet for en indsats imod tørre øjne. Lær mere

PC-arbejde øger risiko for udtørring af øjnene

Nærarbejde foran en skærm er ligesom kontaktlinser, tobaksrøg, tørre indeklimaer og forskellige sygdomme og former for medicin med til at øge presset på øjne, der har tilbøjelighed til forringet tårevæske. Lær mere