Symptomer på Tørre Øjne

Tørre Øjne (Dry Eye Syndrome, DES) er forårsaget af en kronisk mangel på tilstrækkelig smøring og fugt på overfladen af øjet.

Den medicinske betegnelse for Tørre Øjne er keratitis sicca eller, når både hornhinden (cornea) og conjunctiva er påvirket af tørheden, keratoconjunctivitis sicca.

Konsekvenserne af Tørre Øjne spænder fra let, men konstant irritation til inflammation af det forreste væv i øjet.

Tørre Øjne symptomer

Almindelige symptomer på Tørre Øjne er vedvarende tørhed, kløen og røde øjne. 

Et udbredt tegn på Tørre Øjne er en vedvarende fornemmelse af at have et fremmedlegeme eller ”grus” i øjet.

Tørre Øjne-syndromet kan også forårsage rindende øjne. Det skyldes, at tørhed på øjets overflade til tider vil overstimulere produktionen af den vandholdige del af dine tårer som en måde at kompensere.

Tårevæsken består imidlertid af to hovedbestanddele, dels den vandholdige væske og dels en fedtet tårevæske, der er med til at stabilisere tårevæsken, så den fordeler sig jævnt på øjet og holder længere, før den fordamper.

Øjet producerer den øgede mængde tårevæske for at hjælpe øjet, men for langt de fleste med Tørre Øjne ligger problemet i den olierige tårevæske, lipid, som produceres i de meibomske kirtler.

Rindende øjne løser altså ikke problemet for de godt 80 procent, hvor Tørre Øjne-syndromet skyldes Meibomian Gland Dysfunction (MGD).

Disse tilfælde, hvor tørheden skyldes overdreven fordampning af tårer på grund af for lidt eller for ringe lipid-produktion, kaldes Fordampende Tørre Øjne (Evaporative Dry Eye).

Medvirkende faktorer

Tørre øjne syndrom har mange årsager. 

Tilstanden indtræffer som en del af den naturlige ældningsproces, særligt hos kvinder i forbindelse med overgangsalderen. Det kan skylds hormonale ændringer.

En nylig undersøgelse viser, at risikoen for Tørre Øjne blandt mænd øges med alderen.

Tørre Øjne kan også være en bivirkning ved mange forskellige former for medicine, såsom antihistaminer, antidepressiver, visse former for blodtrykssænkende medicin, medicin mod Parkinsons og sågar p-piller.

Tørre Øjne kan også være et symptom på systemiske sygdomme såsom lupus, rheumatoid arthritis, okulær rosacea eller Sjøgrens syndrom, der giver tørre øjne, tør mund, overvældende træthed og smerter i muskler og led.

Ufuldstændig lukning af øjenlåg, øjenlåg sygdom og mangel på de tåre-producerende kirtler er andre årsager.

Med øget popularitet for kosmetisk øjenlåg kirurgi (blepharoplasty) for forbedret udseende, nu tørre øjne klager lejlighedsvist er forbundet med ufuldstændig lukning af øjenlågene efter en sådan procedure.

Tørre Øjne, indeklima og skærmarbejde

Tørre, støvede eller blæsende miljøer kan påvirke øjet og virke udtørrende. Hvis dit hjem eller dit kontor har aircondition eller et tørt varmesystem, kan det også udtørre dine øjne. 

Ny forskning peger på, at rygning også kan øge risikoen for at udvikle Tørre Øjne.

En anden årsag er utilstrækkelig blinkefunktion, når du stirrer på en computerskærm hele dagen.

En helt almindelig reaktion på skærmarbejde og tv-kiggeri er, at øjets blinkefrekvens nedsættes, hvilket nedsætter mængden af tårevæske, som påføres når øjet instinktivt åbnes og lukkes.

Tørre Øjne, pollen og allergi

Tørre Øjne er oftest værst i pollen-sæsonen, hvor mængden af allergener er i luften er høj. Ifølge en undersøgelse udført af forskere ved University of Miami (2006-11) blandt 607.000 patienter fra øjenklinikker viser, at Tørre Øjne ligesom allergi topper i april måned.

Tørre Øjne-tilfælde stiger dog også i vintersæsonen, formentlig på grund af at vi tilbringer mere tid indendøre, hvor udluftningen er dårligere.

Eftersom Tørre øjne er knyttet til allergi, kan almindelige allergi-forebyggende foranstatltninger være med til at forhindre Tørre Øjne.

Kontaktlinsebrug og Tørre Øjne

Slitage efter langvarig eller ukorrekt kontaktlinsebrug kan også medvirke til Tørre Øjne, som er den mest almindelige klage blandt kontaktlinsebrugere verden over.

De nyeste kontaktlinsematerialer og plejeprodukter er udviklet for at hjælpe med at reducere udtørring ved kontaktlinsebrug.

Plejemidler til Tørre Øjne - især tåreerstatningsmidler - kan forbedre komfort og forlænge bæretid hos personer, der har oplevet vanskeligheder med at bære kontaktlinser hele dagen.

 

Udfyld vort spørgeskema om DES

Ja tak

Tørre Øjne (DES) kan skyldes nedsat produktion af tårevæske, men ofte skyldes det en udtørring af øjets tårefilm, forårsaget af tilstopning af de fedtproducerende meibomske kirtler i øjenlåget. 

Kontaktlinser i sig selv er ikke årsag til tørre øjne, men DES-behandling er relevant for mange, der hverken bærer kontaktlinser eller briller. I vore dage er DES også knyttet til PC-brug, tørt indeklima og en række sygdomme, for eksempel allergier.

Tørre Øjne vil ofte være et tilbagevendende problem, og vi tilråder derfor løbende kontrol og eventuel varmebehandling af øjenlågene.

Video: Hvorfår få vi Tørre Øjne?

Varighed: 1 minut og 52 sekunder
Tidsbestilling
Tidsbestilling

86 13 79 11

Artikler om Tørre Øjne

Tørre øjne er en folkesygdom

Med 250.000 danskere, der lider af tørre øjne på grund af skærmarbejde, er udtørring af øjnene gået hen og blevet noget nær en folkesygdom. Lær mere

Mange optikere ønsker at lære om tørre øjne

Optikere i både Danmark og udland er i stigende grad opmærksomme på behovet for en indsats imod tørre øjne. Lær mere

PC-arbejde øger risiko for udtørring af øjnene

Nærarbejde foran en skærm er ligesom kontaktlinser, tobaksrøg, tørre indeklimaer og forskellige sygdomme og former for medicin med til at øge presset på øjne, der har tilbøjelighed til forringet tårevæske. Lær mere