Sådan fungerer tårevæsken

Udover at holde øjet fugtigt, bader tårevæsken øjet, så støv og snavns bortvaskes. 

Tårevæsken indeholder også enzymer, der neutraliserer mikroorganismer, der koloniserer øjet. 

Tårevæsken lægger sig som en beskyttende film om øjets overflade, hvilket i sig selv beskytter mod ridser fra fremmedlegemer og den konstante friktion fra øjenlågets bevægelse over øjet ved den instinktive blinkefunktion.

Tårefilmen består af tre hoved-komponenter:

•    Det ydre, olieagtige lipidlag
•    I midten det vandholdige lag
•    Det inderste slimlag (mucin)

Hver komponent i tårefilmen tjener en kritisk formål. For eksempel hjælper tårevæskens lipider med at forhindre fordampning, mens muciner hjælper med at forankre tårerne til øjets overflade.

Hver tåre komponent er produceret af forskellige kirtler:

•    Den ydre olieagtige komponent er produceret af Meibomske kirtler i øjenlågene.
•    Den våde komponent er produceret af tårekirtler placeret over det ydre hjørne af øjnene.
•    Den indre mucoid komponent produceres af bægerceller i conjunctiva.

Et problem med nogen af disse kilder kan resultere i tåre ustabilitet og tørre øjne.

De fleste med Tørre Øjne mangler olie (lipid)

Tårer er komplekse og indeholder mange forskellige væsentlige elementer, herunder naturlige olier frembragt af de meibomske kirtler.

En velfungerende tårevæske med korrekt balanceret sammensætning af saltvand og naturlig olie er derfor afgørende for et godt øje helbred.

Tårevæskens olielag modvirker fordampning af tårer, og nedsat eller forringet lipid-produktion medfører en for vandholdig og derfor mere rindende og hurtigere fordampende tårefilm på øjet.

Langt de fleste patienter med Tørre Øjne bør behandles med lipid-erstatningsprodukter, der beriger tårefilmen med en olie, der ligner øjets egne lipider.

Kun 8 procent har kun brug for tilførsel af vandholdige tåreerstatningsmidler, mens 78 procent har brug for lipid-erstatningsprodukter og 26 procent en kombination (Diagnosis and differentiation of Dry Eyes Disorder, Ophtalmology 1995;92-6-11).

 

Udfyld vort spørgeskema om DES

Ja tak

Tørre Øjne (DES) kan skyldes nedsat produktion af tårevæske, men ofte skyldes det en udtørring af øjets tårefilm, forårsaget af tilstopning af de fedtproducerende meibomske kirtler i øjenlåget. 

Kontaktlinser i sig selv er ikke årsag til tørre øjne, men DES-behandling er relevant for mange, der hverken bærer kontaktlinser eller briller. I vore dage er DES også knyttet til PC-brug, tørt indeklima og en række sygdomme, for eksempel allergier.

Tørre Øjne vil ofte være et tilbagevendende problem, og vi tilråder derfor løbende kontrol og eventuel varmebehandling af øjenlågene.

Video: Hvorfår få vi Tørre Øjne?

Varighed: 1 minut og 52 sekunder
Tidsbestilling
Tidsbestilling

86 13 79 11

Artikler om Tørre Øjne

Tørre øjne er en folkesygdom

Med 250.000 danskere, der lider af tørre øjne på grund af skærmarbejde, er udtørring af øjnene gået hen og blevet noget nær en folkesygdom. Lær mere

Mange optikere ønsker at lære om tørre øjne

Optikere i både Danmark og udland er i stigende grad opmærksomme på behovet for en indsats imod tørre øjne. Lær mere

PC-arbejde øger risiko for udtørring af øjnene

Nærarbejde foran en skærm er ligesom kontaktlinser, tobaksrøg, tørre indeklimaer og forskellige sygdomme og former for medicin med til at øge presset på øjne, der har tilbøjelighed til forringet tårevæske. Lær mere